Wednesday, August 26, 2020

CLIL (Content & Language Integrated Learning)

 Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος 2018-1-EL01-KA101-046783 με τίτλο "Αξιοποιώντας διαφορετικές πρακτικές για ποιοτική εκπαίδευση μέσα από την ευρωπαϊκή εμπειρία" , η καθηγήτρια Νεκταρία Λιγκουνάκη συμμετείχε κατά το διάστημα 24/06/2019 ως 28/06/2019 σε επιμορφωτικό πρόγραμμα  στη Μάλτα με τίτλο «CLIL (Content & Language Integrated Learning)» του οργανισμού ETI.

Όπως αναφέρει ο David Marsh, δημιουργός της μεθόδου, πρόκειται για μια προσέγγιση  που, ενσωματώνοντας  τις  αρχές  του  task‐based  learning, προσφέρει  ένα  πλαίσιο,  όπου  οι  μαθητές  μαθαίνουν  ένα  αντικείμενο  χρησιμοποιώντας  μια  ξένη  γλώσσα  και  αντιστρόφως, έχει δηλαδή διπλό εστιακό κέντρο, καθώς επιδιώκει την ταυτόχρονη ανάπτυξη γλωσσικών ικανοτήτων και κατάκτηση περιεχομένου. 

Το σεμινάριο εισήγαγε τους συμμετέχοντες (καθηγητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και ποικίλα εκπαιδευτικά υπόβαθρα) στις αρχές του CLIL και ανέλυσε όλες τις παραμέτρους της προσέγγισης, τις διδακτικές τεχνικές και παρουσίασε πρακτικούς τρόπους ενσωμάτωσης της στο περιβάλλον και τις ανάγκες της τάξης. 

Η διάρθρωση του σεμιναρίου είχε ως εξής: Καθημερινό ημερολόγιο με συζήτηση για το πως θα διαρθρωθεί η κάθε μέρα, ποιοι είναι οι στόχοι της ημέρας και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ενημερωθήκαμε από την 1η μέρα ότι θα χρειαστεί κατά την προτελευταία μέρα να παρουσιάσουμε σε ομάδες μάθημα βασισμένο στις αρχές της εκπαιδευτικής προσέγγισης CLIL και ότι κάθε μέρα θα είχαμε το χρόνο να εφαρμόσουμε τις θεωρητικές γνώσεις που αποκομίζαμε στο σχέδιο μας και φυσικά με την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας να το προσαρμόζουμε, αν χρειαζόταν. Αυτό λειτούργησε σαν 'σκαλωσιά', ώστε να χτίσουμε βήμα βήμα τις γνώσεις μας πάνω στην μεθοδολογία CLIL. Μας δόθηκε πλούσιο υλικό με το θεωρητικό υπόβαθρο, καθώς επίσης και δραστηριότητες για πρακτική εξάσκηση. Προς το τέλος του προγράμματος ο κάθε συμμετέχοντας παρουσίασε κάποιες πρώτες σκέψεις για το πως θα μπορούσε να εφαρμόσει την μέθοδο στην δική του εκπαιδευτική πραγματικότητα και αυτό έθεσε τους προβληματισμούς και έδωσε τροφή για σκέψη. Ως follow up, δημιουργήθηκε από την καθηγήτρια power point για παρουσίαση στο σύλλογο.

Το ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη προσέγγιση διδασκαλίας της ξένης γλώσσας προέκυψε από το πλήθος ερευνών που αναφέρουν ως δυνητικά οφέλη του CLIL, εκτός από τη  βελτίωση  γλωσσικών  δεξιοτήτων  και  προφορικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων, την οικοδόμηση  της  διαπολιτισμικής  γνώσης  και  κατανόησης, τη βελτίωση στη  γενική  επικοινωνιακή  ικανότητα,  τις  προσληπτικές  δεξιότητες,  την  ευχέρεια στη  μορφολογία,  το  λεξιλόγιο,  τη  δημιουργικότητα,  την ευελιξία, την  ενθάρρυνση, κλπ., ουσιώδεις δεξιότητες ενός ενεργού μαθητή και πολίτη του 21ου αιώνα. Η ίδια η πρόκληση εφαρμογής μιας τέτοιας μεθοδολογίας και διδακτικής θα ήταν ενδιαφέρουσα εμπειρία και για την εκπαιδευτικό.

pdf που παρουσιάζει την προσέγγιση CLIL καθώς και κάποιες στιγμές απ το σεμινάριο
παρουσίαση της προσέγγισης CLIL στους συναδέλφους
παρουσίαση της προσέγγισης CLIL στους συναδέλφους



No comments:

Post a Comment